calpe

Calpe de rode muur


muralla-roja-calpe-

bevindt zich in Calpe, Alicante. Het is een emblematisch gebouw van de architect Ricardo Bofill Levi in de urbanisatie La Manzanera. De oprichting ervan werd voltooid in 1973, hoewel het ontwerp volgens de architect zelf tien jaar eerder begon. Met andere woorden, we zouden het hebben over een oudheid van bijna 6 decennia, meer dan een halve eeuw.
De configuratie van het gebouw, in een evocatie van de constructivistische esthetiek, leidt tot een opeenvolging van binnenplaatsen die met elkaar verbonden zijn van waaruit je de huizen binnenkomt.
Net als in andere gebouwen in Bofill zijn de overdekte terrassen verdeeld in solariums, een zwembad en een sauna. De structuur reageert op een geometrisch plan dat wordt ondersteund door de Griekse kruistypologie die op verschillende manieren samenkomt, waardoor de diensttorens op de kruising van de kruisen blijven.
Op zichzelf is het een duidelijke verwijzing naar de gebruikelijke mediterrane en Arabische architectuur, met name de Noord-Afrikaanse adobe-torens en de casbah. De methode om het gebouw met een ander chromatisch bereik te gebruiken, begint met het doel om een nauwkeurig reliëf te bieden aan de verschillende architecturale elementen op basis van hun structurele functionaliteit.
Het gebouw verschijnt gecatalogiseerd in het gemeentehuis van Calpe met het niveau Uitgebreide bewaring. In 2012 werd er een tentoonstelling gehouden over het gebouw genaamd “LA MURALLA ROJA”, uitgevoerd naar het idee van het stadhuis van Calpe, het kon eerst worden bezocht in ons stadhuis en later in het Museum van de Faculteit van Alicante (MUA) . De oorsprong van de inhoud van deze tentoonstelling ligt in het cursuswerk van een groep studenten van het vak Architectuurprojecten van de Faculteit van Alicante onder leiding van professor Adriana Figueras en architect Diana Gómez.
Uitgangspunt was het onderzoek van het gebouw, maar van daaruit zijn verschillende werken uitgevoerd die het lichaam van de tentoonstelling vormen, zoals voorstellen voor interventies in de omgeving van het gebouw, de uitbreiding van essentiële waarden van het pand naar de rest van het stadhuis van Calpe of totaal nieuwe en geografisch onafhankelijke projecten maar gebaseerd op La Muralla Roja.

Hoe kom je bij de Rode Muur en waar deze is?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *