calpe

De nacht van San Juan in Calpe


De nacht van San Juan in Calpe. Het wordt sinds 1991 in Calpe gevierd.

Het is de kortste nacht van het jaar die samenvalt met de zomerzonnewende en er worden talrijke rituelen uitgevoerd die hun oorsprong vinden in voorouderlijke gebruiken.

Daarom verblijven tijdens deze nacht veel mensen in onze vakantiewoningen waar al die verliefde stelletjes hun liefde bekronen met wat wordt beschouwd als de kortste nacht van het jaar.

Een beetje geschiedenis over de Fiesta de San Juan

De kortste nacht van het jaar wordt al gevierd sinds het begin van de mensheid.  De oorsprong van het feest van midzomeravond heeft zeer oude wortels. In het begin beheersten de mensen hun leven door de zon, en zij beseften dat er een ogenblik kwam waarop de ster haar kracht verloor en de dagen korter werden. Uit vrees in duisternis te worden achtergelaten, begonnen zij rituelen en feesten uit te voeren in de periode dat de zon weer helder scheen, en dit was de oorsprong van het feest van de nacht van Sint Jan. De komst van de zomerzonnewende was de komst van de zon, van het leven.

Het was het begin van een exclusief seizoen, dat licht en warmte met zich meebracht; de koude winter en de dynamische lente waren al lang voorbij. Met de komst van het christendom bleef de midzomernacht gevierd worden, maar hij verloor zijn magische karakter en kreeg een nieuw concept. Volgens sommige geschriften liet Zacharia een vreugdevuur ontsteken om zijn verwanten op de hoogte te brengen van de geboorte van zijn zoon, Johannes de Doper, die gevraagd was de mensheid voor te bereiden op de komst van Jezus (maar de Bijbel vermeldt dit verhaal niet echt…). In de Middeleeuwen staken de christenen grote vreugdevuren aan en vierden er rituelen rond. Midzomeravond is de kortste nacht van het jaar.

Bijgelovige mensen geloven dat het de perfecte nacht is om de slechte geesten weg te jagen en de goede geesten aan te trekken. Men zegt dat het een feest vol magie is met verrassende rituelen, vol symboliek. De traditie gaat uit van de aanwezigheid van water en vuur, in de nacht van San Juan, die degene die eroverheen springt zullen beschermen; in het Middellandse-Zeegebied houdt het ritueel in dat men zeven keer over de golven van de zee springt en nog eens zeven keer over het vreugdevuur.

Maar wat wij echt geloven, is dat als u naar een van onze flats komt, in LG Rentals, al uw nachten een genot zullen zijn.

Fecha: Noche del 23 de junio de 2018.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *